Riktig sommar

Pingstafton och riktig sommarvärme. Det blir inte så mycket gjort i hettan men jag gick runt med kameran för att se hur långt växtligheten har kommit. Håll till godo.

090530
De tagglösa björnbären börjar forma till sig.


090530
Humlen är nu i överkant av fönstret.


090530
Krusbären är små och säkert sura men vänta bara.


090530
Lupinen växer som ogräs men visst är den vacker.


090530
Idag har jag kupat potatisen i hinken, dvs fyllt på mera jord.


090530
En rosenknopp.


090530
Under markväven har rädisor och sallad ploppat upp ur jorden.


090530
Ett urtidsmonster eller en vallmoknopp?


090530
Det här blir så småningom röda vinbär.

090530
I går kväll var Lilla Frun och jag och hämtade en ny bukett liljekonvalj medan vovvarna väntade i godan ro.

090530
Idag var det så vackert att till och med flygplanet flög högre än  månen.  ;-)


Min dyraste tankning någonsin

Med rodnande kinder måste jag berätta följande:

Lilla Frun skulle kolla hörseln uppe i Uddevalla. För att hon skulle slippa ordna med parkering så åkte jag med. Under tiden hon var inne hos doktorn passade jag på att tanka. Medan jag fyllde tanken konstaterade jag att dieseln var en dryg krona billigare än bensinen. Det kändes riktigt bra med tanke på att bilen dessutom drar väldigt litet bränsle.

När jag var färdig och satte tillbaka munstycket i pumpen upptäckte jag att jag hade tankat bensin i stället för diesel. Ve och fasa! Besinnade mig dock så att jag inte startade motorn. Det blev till att ringa efter bärgning och forslas till verkstad. Under tiden ringde Lilla Frun och ville bli upphämtad så jag fick berätta. Och hon sa vad hon tyckte om klantiga gubbar...
Men hon fick ta en promenad till verkstaden och sedan fick vi ta tåget till Ljungskile och taxi resten av vägen hem.

Nu är bilen fixad och hemma igen - och fulltankad med diesel. I det här sammanhanget är 12:- /l billigt. Dagens kalas motsvara ca 80:-/l.  Håhåjaja, i fortsättningen kommer jag att dubbelkolla vilket munstycke jag sätter i tanken - jag lovar.

Fridag

Idag har Lilla Frun tagit en kompis med sig och åkt till Ullared. Ta igen dig idag sa hon när hon åkte - och det har jag gjort. Fast hundar och växthus har fått sin tillsyn. För övrigt har jag ägnat mig åt att läsa Theodor Kallifatides.

Fram på eftermiddagen slog det mig att det kanske skulle passa med lite kaffedopp när damerna kommer hem. En rulltårta går ju snabbt att fixa.

Medan jag gjorde detta kom jag att tänka på när jag var liten - i slutet på 40-talet. Min farmor och en faster bodde på andra våningen i vårt hus. En högtidsstund var när farmor bakade, framför allt när hon gjorde mandelskorpor. När hon skar dessa efter gräddningen blev det alltid smulor över. Dessa samlade hon i en tekopp. Och de var bara mina! Jag minns inte hur det smakade - bara känslan när hon satte fram koppen till mig. Då kom jag att tänka på mammas handskrivna receptbok och där hittade jag receptet. Så det blev mandelskorpor också. Och nu minns jag smaken!

090526
Bagarn var ju tvungen att provsmaka.

Rådjursbesök

På väg hem med hundarna efter långpromenaden, såg jag något brunt som rörde sig i skogsbrynet vid hästhagen. När jag kom fram och fick fri sikt såg jag att det var ett rådjur. Men jag hade inte min stora kamera med utan bara kompaktkameran. Problemet med den är att den inte har någon sökare utan man ska titta på bildskärmen. I starkt solsken ser man inget alls på skärmen utan man för höfta till det så gott det går. En bild blev i alla fall skaplig.

090525

Så länge vi stod still, rörde hon sig inte. Sedan var hon bara försvunnen. Jag borde nog alltid bära med mig halvkiloskameran.  ;-)

Ulliga o gulliga

I eftermiddags var Lilla Frun och jag och hälsade på en kompis, som föder upp Keeshond. Det var egentligen för att Zingo skulle träna på att träffa andra hundar och det gick riktigt bra. Vi körde Barbro Börjesson-tricket med ett par plåtburkar i en plastkasse. När Zingo skällde och ville springa fram kastade jag påsen vid sidan om honom för att avbryta beteendet. Det tog inte många minuter innan han fattade vad det handlade om. Efter kaffepausen kollade vi om erfarenheten satt i - jojomensan han gick som ett ljus. ;-)

090524
En riktig snygging!


090524
Ullig o gullig var det.

En härlig lördag

Nu har vi precis sett färdigt "Fantomen på operan", som gick på TV2 ikväll. Jag är inte så förtjust i musikalmusik men denna är en höjdare. Andrew Lloyd Webber är verkligen duktig. Sedan har han en bror, som hanterar sin cello helt underbart. Vi lyssnade på honom när vi var i London för rätt många år sedan.

Här kommer några bilder från dagens hundpromenad.

090523
Grannen har börjat med kossor. Här är en del av gänget.

090523
Mitt i bland kalvarna ligger pappa tjuren.

090523
Så här grann är farsan i närbild.

090523
En av fruarna med en yngre förmåga.

090523
Hos en annan granne har svalorna fullt sjå med att bygga på sitt bo. Eller har ungarna redan kläckts så det är  matning som pågår?

090523
Hemma igen håller kajorna på att mata sina ungar i skorstenen till ett av våra små uthus. De hörs när man går  förbi.
090523
Även ett maskrosfält kan se vackert ut. De gör sig bättre där än inne på gräsmattan.

Så det kan slumpa sig

Lilla Frun och jag bestämde oss ganska plötsligt för att åka upp till Uddevalla och handla en present. På väg tillbaka till bilen så svängde Lilla Frun in på ett konditori för att köpa lite gott till kvällskaffet. Därinne satt en gammal bekant från vår Lilla Edet-tid, som vi inte träffat på bra länge. Vi beställde in kaffe och blev sittande i en och en halv timma för att skvallra om gemensamma bekanta. Det blev både påtår och tretår innan vi blev tvungna att gå, eftersom konditoriet stängde klockan 18. Visst är slumpen underlig när vi alla från var sitt håll råkar hamna på samma ställe i en stad vi besöker ganska sällan? Men en trevlig eftermiddag blev det.

I dag har det snöat

Ja, det vill säga det var ingen riktig snö utan asparna som släppte sina frön. De är ju som maskrosor fast mycket mer. Det var lustigt att sitta i hammocken och äta middag i solen och samtidigt se "flingorna" yra omkring. Det blev  utefter nästan som små drivor utefter vägkanten. Tyvärr var det så gott i hammocken så jag kom mig inte för att hämta kameran.

Hur många av er kollar på "Bonde söker fru"? Presentationen av årets bönder pågår just nu.

Bildgåtan löst

Ingrid var först med att gissa rätt. Grattis!

Det var Lilla Fruns gallstenar, som hon blev av med i förra veckan via titthålsoperation. In på onsdag och hemma igen på fredag.

Trädgårdsstatus

Lilla Frun är bra på att fixa. Först ordnade hon ett riktigt Välkommen till alla kommande gäster och fram på kvällskvisten ordnade hon en smaskig sallad och en stark pilsner till mig. Mums.

090519
Så här välkomnas ni när ni kommer och hälsar på hos oss.


090519
Humlen har sträckt sig en bit till.


090519
Potatisen i hinken växer vidare.


090519
Syrenerna börjar bli riktigt fina.


090519
Även de vita (förädlade) syrenerna börjar spricka ut.


090519
Nu är vildapeln riktigt grann. Det är mycket sly som ska bort runtom så att den kommer mer till sin rätt.

Bildgåta - fortsättning

Haha - ingen i närheten ännu.

Skulle nog vilja påstå att ingen av er skulle vilja ha det som mat - men det har med matsmältning att göra. Består till stor del av kalk och rätt många har sådana här  - en del av oss utan att veta om det.

Gissa på igen!

090518

Bildgåta

Tänkte ni kunde få något att fundera på. Lilla Frun var hemifrån några dagar och kom hem med dessa ting. Kan ni gissa vad det är?

090518

Om ni inte har gissat rätt till i morgon, kommer ni att få en ny ledtråd.

Kontraster i naturen

I morse hittade vi en räv vid vägkanten, ca 50 m från huset. Den var huggen i strupen och vargen är den mest misstänkte illdådaren. Rovdjursexperten på länstyrelsen är meddelad och han kommer att titta på den.

090517
Inte så vackert men så är det ute i "det vilda".

I går överraskade jag Lilla Frun med en stor bukett liljekonvalj när jag kom hem efter hundpromenaden. Så idag gick Lilla Frun och jag till liljekonvaljstället och plockade mer blommor. Denna bukett tog vi med oss till en bekant i grannbyn. Blommorna blev tacksamt mottagna och i gengäld tillbringade vi ett par timmar med kaffe och prat på hennes altan. Solen värmde så gott! En riktigt skön vår/sommar-söndag.

090517
Liljekonvaljhagen - hur mycket blommor som helst.

090517
En närbild på den sköna väldoftande.

090517
En rejäl bukett blev det.

090517
Och så lite nyutspruckna syrener att komplettera med.

Lessamt

Men ett stort grattis till Norge och Island. Malena är ändå bäst. :-)

Lördag kväll

Tittar på melodifestivalen förstås. Malena är ju outstanding men alla tycker väl inte så. Ska bli spännande att se resultatet.

När jag var ute med hundarna i kväll hörde jag göken för första gången i år. I väster - västergök är bästergök.

Kvällstur

Jag tog kameran med på kvällspromenaden med hundarna. Kvällssolen lyste så vackert och morgonens regn var bortglömt.


090514
Tänk vad grenarna på en tall kan vrida till sig. Stammarna lystes upp av den nedgående solen.


090514
Vårt lilla potatisland. Här syns inget grönt än på ett tag.


090514
Upptäckte att det fanns några blommor på plommonträdet. Trädet planterades förra sommaren och är ett rotskott från ett träd, som finns hos sonens svärföräldrar. Det är i sin tur ett skott från ett plommonträd, som fanns hos Lilla Fruns pappa.


090514
Våren är rensningstid - arbete pågår.

Oväntat besök

Nästan i alla fall. Det sprang en älg - fjolårskalv - utefter tomtgränsen, när jag var ute i trädgården. Den verkade stanna  så jag sprang in efter kameran. Men tji fick jag - älgen hade inte lust att vänta.

Här kommer lite trädgårdsstatus

090513
Magnolians blomning är på väg att ta slut men den lyser fortfarande upp.

090513
Det japanska körsbärsträdet är fortfarande vackert men det har börjat tappa blommor.

090513
Humlen sträcker iväg. Jag har satt en gul markering där högsta toppen är idag.

090513
Vildapelns blommor har börjat slå ut.

090513
Syrenerna är på väg att spricka ut när som helst.

090513
Min potatis har stuckit upp sina första gröna blad. Inte den jag stoppade ner i måndags utan den jag satte i en hink för åtta dagar sedan. Hinken har stått i vårt lilla växthus och det har tydligen satt fart på knölarna.

090513
En vedstudie - mycket svett bakom detta. ;-)

Malena gick vidare!

Det gick vägen. Hoppas att de fixar ljud och ljus bättre till på lördag.

Potatisen är i jorden

Ja, det var bara det jag ville ha sagt. Skönt att ha det avklarat. Fick dessutom klippt gräset också. I morgon blir det att rycka tag i ogräset i rabatter och bärland. Vädret är fint men fortfarande rätt kyligt. Jag skulle gärna vilja ha tillbaka sommarvärmen igen. Väderprofeten visar just nu fortsatt fint väder men inga höjda temperaturer. Dessutom säger han att det är normalt för årstiden - hmmm.

Barn och barnbarn hela helgen

Igår var  vi i Göteborg och firade 12-årige sonsonen (han fyller den 11:e). Hans storebror som är blivande bagare hade gjort en alldeles underbar princesstårta. Faster från Hallstahammar (min dotter alltså) var också med, med sin familj. Så det var rena släktkalaset.

090509
Mumsiga tårtan!

I morse kom göteborgarna upp till frukost för att överraska faster/syster/svägerska (dvs vår dotter) som fyller år idag. (I hennes ålder har man slutat nämna hur många år). Fortsatt släktkalas alltså. Alla kusinerna trivs så bra ihop så det är en fröjd att se.

Nu har alla åkt hem till sig och Lilla Frun har åkt iväg för att jobba en extra natt (sjuk personal på sjukhuset). Och det är så tyyyst i huset nu. 

Det blåser

Igår var jag i Hallstahammar för att låna ner ett barnbarn ett par dagar. Det blev 2x34 mil med en timmas fikarast hos dottern. Täknte att jag skulle få underhållning på vägen hem av den så pratsamme 4-åringen. Efter en halvtimme så hade den lille slocknat och jag fick lyssna på egen musik.

Idag har det däremot varit full fart med hundpromenad i regnet och lek med bilar både ute och inne. Det är härligt med små barnbarn - och stora barnbarn också! Jag kan välja mellan 2, 4, 12, 14, 16 och 18 år - alla lika goa.  ;-))

Status på vårutvecklingen i trädgården


Lärkträdet börjar få barr.
090505

Syrenerna knoppas.
090505

Humlen börjar dra iväg uppåt. Den brukar nå upp till de gamla isolatorerna, som snörena är fästa vid. Kommer att ta en bild då och då för att följa utvecklingen.
090505

Smultronen har blommat ett tag nu.
090505

Satte några potatis i en hink. Kommer också att följas upp med framtida bilder.
090505

Blomknoppar på en vildapel.
090505

En vanlig dag

Just det - inget speciellt att rapportera. Lämnat in bilen, för när det blev varmt i förra veckan upptäckte vi att kylkompressorn inte fungerade. Sedan åkte vi och handlade... Och sedan var den dagen över.  ;-)

Under körsbärsträdet

Idag kom sonsonen (12 år om 9 dagar) upp för att sitta under körsbärsträdet. Givetvis drack han te smaksatt med japanskt körsbär.
090502

Även Zingo fick vara med. Har han smakat på teet månntro?
090502

Syns det att gräsmattan är nyklippt?

Sköna maj välkommen

Det blev riktig sommar idag. Undrar hur länge det kommer att hålla? Det är väl bäst att njuta så länge det går.

När vi gick ner till sjön med hundarna för att de skulle få sig en simtur så upptäckte Zingo något, som han började skälla på. Det var en död iller, som låg vid kanten av stigen. Den var biten i strupen men i övrigt oskadd så det har väl varit en kort strid som föregick det tragiska slutet. När vi kom hem igen så tog jag kameran med mig och gick tillbaka för att ta en bild - det är ju inte så ofta man får se en sådan här, varken död eller levande.
090501

Idag var magnolian riktigt praktfull. Detta är en eftermiddagsbild.
090501

Sonsonen (11-åringen) har drömt om att få sitta under ett japansk körsbärsträd i full blom sedan vi för två år sedan köpte ett. Nu verkar det kunna bli skapligt med blommor i år. Jag har lovat att lägga upp bilder efter hand så han kan bestämma när det är dags att komma och hälsa på under körsbärsträdet. Här är dagens status:
090501

Även om det verkar lite glest mellan blommorna så är själva blomman helt underbar.
090501

RSS 2.0