Svettigt i värmen.

Helgen var produktiv uppe hos dottern. Vi fick målat hela södergaveln både grundfärg och färdigstrykning. Dessutom fick jag agera apa och klänga runt på en av takkuporna för tvättning, skrapning, grundning och färdigstrykning. De unga har lite svårt för höjder så pensionären fick gå till väders på stegarna.

Idag har det varit så varmt så det enda som blivit gjort är vattning i växthuset och vattenkörning till hästarna. Jo, förresten, det kom fyra fönster idag också. Lastbilen var så stor så han kunde inte köra upp på gården. Det blev att ta dem ett och ett på säckkärran uppför backen. Svettigt, svettigt men nu är de på plats på logen och på måndag kommer snickaren och sätter in dem - man vill ju ha nytta av ROT-avdraget. ;-)

Tyvärr inga bilder idag - hur fotar man värme?

Fästningsbesök

Det blev två barnbarn kvar hos oss efter midsommarfirandet. Sonens 12-åring och dotterns 4-åring.  Varje kväll har vi fått läsa en bok, som heter "Riddarborgen", för 4-åringen. Därför var det naturligtvis en lämplig avslutning, sista dagen de var kvar, att åka till Bohus fästning i Kungälv.

090625
Kusinerna har bestigit ett stort stenblock på inre borggården.

090625
Det fanns mycket att undersöka. Här är det fästningsvallen nedanför tornet "Fars Hatt", som utforskas.

090625
Utsikten från en kanonport över Kungälv beundras.

Nu har 12-åringen åkt hem till Göteborg. I morgon tar jag med mig 4-åringen hem till Hallstahammar. Eftersom dottern har uttryckt önskemål om hjälp med skrapning och målning av huset så blir jag kvar där över helgen. Det blir därför ett par dagars blogguppehåll. Väl mött på måndag igen.

Midsommar är över

Det blev en generalpaus i bloggandet över midsommar men nu ska jag försöka hålla ångan uppe.

Midsommarafton blev strålande även om inte vädret var det bästa. Vi var 17 stycken som åt sill och potatis, nåja -köttbullar och kyckling till dem som inte var så förtjusta i sill. Och rätta drycker till respektive ålder och önskan. Visst blev det jordgubbar med vispgrädde till efterrätt också.

Det började med att majstången kläddes.

090619
Här är majstången färdigklädd. Det saknas prästkragar för vallslåttern hann före oss.

090619
Nu är den rest och klar för dans.

090619
Det är klart att det måste vara dragspelsmusik till små grodorna och prästens lilla kråka. Lilla Frun har dammat av bälgaspelet.

En av rätterna på bordet såg ut så här:
090619
Det är en vattenmelon, som konstfärdigt har skurits till på det här sättet. Svärdottern fick tag på den på en asiatisk restaurang i Göteborg.

När det blev kyligare på kvällen flyttade vi in till kaffe och tårta. Några av gästerna åkte hem men vi var 14 kvar för övernattning. Det bäddades på många ställen vill jag lova.

Midsommardagen tillbringade dotter och son med sina respektive familjer på Liseberg. Lilla Frun och jag åkte under tiden till Västra Djursjukhuset med Zingo som har haft besvär med halsen en tid. Han hade en rejäl halsinfektion och fick antibiotika och kortison  och är redan mycket bättre.

Javisst ja, rosenknoppen har slagit ut.
090619

En fin dag

Soligt och nästan 20 grader men fortfarande rätt vått i jorden. Det blev inte så mycket rotande i trädgården men några bilder blev det i alla fall.

I stället så blev det storstädning på logen inför midsommar. Vi vågar inte räkna med att det blir utesittarväder så därför är det bäst att preparera logen. Där ryms alla.

090614
Det blåste lite i eftermiddag så vallmon fick lite stryk men den är fortfarande grann att se på.

090614
En titt i växthuset visar att den första zucchinin börjar ta form. Ska bli spännande att se hur stor den kommer att bli.

090614
Picko höll ett vakande öga på mig.

090614
Gullregnet fick vi som ett skott från dotterns stora gullregn i H-hammar. I år blommar den för första gången.

090614
En ros på gång.

Mera regn

Regn hela dagen idag. Men ändå inte så rått ute. Fast det har blivit korta hundpromenader idag.

Lilla Frun och jag passade på att baka när vi inte kunde göra något ute. Hon fixade bröd och jag småkakor. Vi kan bli 18 personer på midsommarafton så det är bäst att lagra upp lite. :-)

Lite varmare idag

Lilla Frun och jag städade undan lite skräp i ett av uthusen. Det plus lite annat blev en släpkärra till sopstationen.

Passade på att ta ett par bilder på vallmon.

090611
Härlig färg.


090611
Vacker även i närbild.

Och regnet, det bara öser ner...

Idag är det riktigt uschligt väder här på västkusten. Hoppas det regnar undan så vi får fint till midsommar.

Det enda som lyste upp dagen var att skatteåterbäringen hade kommit in på kontot.

På grund av vädret har det varit lämpligt att ha tak över huvudet. Första anhalten var i vedboden, som nu är urstädad och redo att ta emot årets vedskörd. Men den behöver ett par dagars uppehåll för att bli torr igen för inkörning. Sedan kröp jag in i vårt lilla växthus och planterade om prydnadspumporna och blåklinten. Sprang också ut i kryddträdgården och tryckte ner några krukor med kryddörter.

Nu blir det att kura ihop sig resten av kvällen och hoppas på lite värme i morgon.

Trädgårdsrapport

Det har varit dåligt med bilder senaste dagarna så jag får väl redovisa lite hur det ser ut i trädgården idag.

090608
Nu har humlen nått upp till isolatorerna.


090608
Urtidsmonstren slog ut och visade sig vara vallmo.


090608
Min käre lumparkompis, 91:an Karlsson, håller koll på nederbörden i trädgården. Jag fick honom som present för några år sedan av en god vän, utan att han visste att jag, precis som 91:an, gjorde lumpen på I16 i Halmstad.

090608
Blåmesföräldrarna jobbar på med att mata de små.

Fest idag också

Vi hade goda vänner här på middag med svärdfisk, som huvudrätt. Supergott - Lilla Frun är duktig på detta. Ett par av våra gäster hade med sig ett kassettband, inspelat 1996. De hade intervjuat en gemensam bekant, Märta, född 1900 och som blev nästan 106 år. På bandet berättade Märta om sin skol- och ungdomstid. Vi lyssnade tillsammans och var helt fascinerade av hennes berättelser. En sådan present, en sådan kväll, ett sådant tidsdokument!


Nationaldagen

Vi har firat nationaldagen med att ta en god vän med oss och äta en härlig middag på Villa Lindesnäs utanför Uddevalla. Vädret var hyggligt men kallt så vi föredrog att sitta inomhus. God mat och en trevlig pratstund blev ett alldelese utmärkt firande. Det var andra året i rad som vi gjorde så här så det kan kallas tradition nu. ;-) Och vi tänker fortsätta!

På hemvägen hade solen tittat fram och vi åkte en fin omväg på grusvägar via Vassbo och Utby. Det är vackert i Sverige i juni!

Namnsdagskalas

Lilla Frun och jag var hos sonen och hans familj i Göteborg och firade 4 x Bo. Äldste sonsonen hade bakat mandelskorpor och sockerkaka med choklad i. Dessutom fick vi vaniljglass och skivad banan. Mums!

Åh så gott det var

Med vårmakrill till middag. Knaperstekt!

Sista sommardagen för den här gången?

Det har  varit växlande molnighet och en hel del sol här på västkusten idag. Vinden har varit lite kall men nu på kvällen har det mojnat och himlen är molnfri. Dagens hundpromenad gick ner till sjön där hundarna fick ta sig ett dopp.

090502
Allra roligast är det när matte kastar ut ett par pinnar.

Sommarvädret fortsätter

Man får passa på att njuta så länge det varar. Här kommer dagens bildskörd.

090601
Här går Blesi (längst till höger) med sina kompisar.

090601
För en vecka sedan tog jag en bild på ett gult maskrosfält. Så här såg det ut idag.


090601
Igår upptäckte vi att det fanns ett fågelbo i muren till ett våra uthus. Fågeln syns vid pilspetsen.

090601
Här är en detalj av bilden ovan. Det är mamma eller pappa blåmes (?) på väg in. Ska fortsätta att bevaka detta med det stora objektivet  så det kan bli lite bättre bilder.

Fortsättning på fågelbegravning

Så här såg det ut i morse. Bara en liten gravkulle. Skickliga hantverkare.

090601

Naturen är fantastisk

I middags hittade jag en liten död fågelunge utanför trappan. Ganska nykläckt men vad det var för sort vet jag inte. Först trodde jag den ramlat ur något bo under taket. Jag lade upp den på trappräcket för att ta en bild. Sedan sparade jag den i en ask för att visa barnbarnen från Göteborg.

090531
En liten ynk.

Lite senare när barnbarnen sett färdigt gick den äldre av dem runt på tomten. Då hittade han en likadan fågelunge till fast på ett helt annat ställe. Därför tror jag att någon av katterna har hittat ett bo. Tydligen var det inte aktuellt att äta eftersom de såg oskadda ut. Men nu kommer det fantastiska - denna fågelunge var under behandling av dödgrävarskalbaggar. Det var flera stycken som jobbade för fullt med att gräva undan jord under fågeln så att den sakta sjönk ner i marken. Jag tog ett antal bilder under kvällen och ska följa upp med en i morgon när det blir ljust - om jag kan hitta den då.

090531
15.49

090531
16.25

090531
17.31  Här syns en av skalbaggarna. Annars är de mest under ytan - man ser hur hela fågeln rör sig när de håller på med sitt grävande.

090531
18.44

090531
21.17

090531
22.15  Nu är det inte mycket som är kvar ovan jord. Tänk vad vist det är inrättat i naturen.

RSS 2.0