Besiktigad och godkänd

I Västra Götaland erbjuds alla män, som fyllt 65 att kontrollera storleken på aorta. Häromdagen var jag inne på NÄL och fick aorta uppmätt med ultraljud. Resultat = 18 mm, vilket är långt under riskgränsen på 30 mm. Känns skönt att veta även om det inte innebär evigt liv. :-)

Den milda vintern fortsätter

Jag trivs riktigt bra med årets vinter. Idag har temperaturen legat runt 0 och det är torrt på vägen så hundarna är rena när de kommer in. Det går inte åt så mycket ved heller. :-)

Tog en bild på trollhasseln i trädgården häromdagen. Känns lite våraktigt. Den vanliga hasseln blommar också för fullt.
Trollhasseln blommar

Blesi blir inte så mycket riden vid den här årstiden så han fick en motionsrunda i paddocken i stället.
Blesi longeras i paddocken

Rapport från ett skåp

Idag har jag sågat till sidorna till skåpet och borrat för skruvar. Hade inte med kameran så bilder får komma senare.

Hovslagaren har varit här och gett Blesi lite pedikyr. För övrigt har dagen varit lugn. Jovisst, det blev en rulltårta till kaffet. Lilla frun beställde och gubben vispade till.

Receptet

Någon ville ha receptet på rutkakan. Här kommer det direkt ur minnet:

2 hg smör blandas väl med en kaffekopp (1,5 dl) socker.
Rör i ett ägg.
Rör i en kaffekopp mjöl och en halv tesked bakpulver.
Bred ut degen i en smord och bröad form men spara en del till rutorna.
Bred på hallonsylt och rulla resterande deg och lägg den som rutor överst.
Grädda i 200 grader tills den är torr.

Zingo ser spöken

När jag var ute med hundarna i skogen idag, ställde plötsligt Zingo upp sig och började skälla. Det hade kommit ett florstunnt lager snö på en sten och han trodde väl att det var snömannen som satt därborta.
En sten med lite snö på får Zingo att bli fundersam.

Passade också på att ta bild på Zingo med sin favoritsysselsättning - bära pinne.
Zingo med pinne

Det blev också en bild på gamle Buster, när han sitter och filosoferar.
Den gamle gråskäggige tar sig en funderare

Även Blesi har blivit fotad idag.
 Blesi från sin bästa sida Blesi får lite

I eftermiddags överraskade jag lilla frun med en kaka till kaffet. En rutkaka efter min mammas handskrivna och något kortfattade recept. Så här blev resultatet. (Nu är bara hälften kvar.)  :D
Rutkaka efter mammas handskrivna recept

Vargen är i närheten igen

När en av våra grannar skulle hämta sina får häromdagen så saknades det 5 stycken. När han sökte vidare fann han resterna av dem och kunde konstatatera att vargen hade använt isen på sjön för att ta sig in i hagen. Normalt stängslar man ju inte vid stranden - fåren ska ju kunna dricka. Fågelvägen så är det väl cirka 2 km från oss till hagen. Man har lovat att det eventuellt ska komma lite snö i morgon så jag får se om jag kan hitta några spår när jag är ute med hundarna på Bredfjället. (Bergen i Bohuslän kallas fjäll eftersom de är en fortsättning på den norska fjällkedjan.)

Lördagen bara försvann utan att något annat än de vanliga rutinerna blev gjort. - rätt skönt faktiskt.

Mycket åkande idag

Det blev mycket fara runt idag. Först var vi i Stenungsund och lämnade lilla fruns bil på service. Samtidigt var vi och beställde byte av vindruta på den andra bilen. Fick nämligen ett stenskott vid möte med lastbil. Det är för stort att strunta i så det blir byte. Tur det finns försäkringar, fast det är ju en rejäl självrisk förstås. :-(

När vi ändå var i Stenungsund passade vi på att handla lite också. Sedan hem och fika och rasta hundar och titta till hästen. Därefter tillbaka och hämta bilen från service. Senare på eftermiddagen var vi iväg till Torp för att handla vidare. Dessutom hann jag inom Byggmax för att föse mig med virke till en hylla som ska byggas in i väggen. Ska försöka dokumentera bygget och visa lite bilder. När jag väl kommer igång. :-)

Första bilden med nya kameran

Åkte upp till Hallstahammar i går eftermiddag för att stötta dottern med lite barnvakt mm. Kom hem i eftermiddags. Resan gick bra och jag fick samtidigt testa GPS:en, som jag fick av företaget när jag gick i pension. Den varnade både för överskridna hastigheter och för fartkameror. Bra!

Så kan jag äntligen visa första bilden från nya kameran. Den är tagen utan blixt  och med ASA800. Sedan har jag använt ett av de inbyggda filtren för att få fram stjärnan. I bakgrunden syns en kvardröjande tomte
Lampa med kvardröjande tomte


En trasig PC blev hel

För några dagar sedan råkade vår laptop åka i golvet. Sedan var den helt död. I går skulle jag ringa till supporten och plockade därfär fram PC:n för att kolla serienumret. Då såg jag att proppen till laddaren var knepigt vinklad - det var den som tagit emot stöten. Letade reda på en annan laddare , som passade - vips så återuppstod PC:n. Allt fungerar normalt igen.

Gamle Buster är riktigt alert igen och knatar på i gammal god stil. Magen har inte hämtat sig riktigt så det blir fortsatt dietmat några dagar till.

Skulle åka in till grannbyn för att hämta ut medicin åt vovven och samtidigt gå till frisören. Inga onödiga resor nu när man har fått lämna ifrån sig tjänstebilen. ;-) Men tabletterna fanns inte hemma och frisören var på Kanarieöarna. Tabletterna skulle komma i morgon men håret får växa till i början på nästa vecka.

Tack, alla som grattade mig på födelsedagen

Nu har man passerat den magiska pensionärsdagen och allt känns precis som vanligt. Så har det väl vaqrit vid varje jämn födelsedag. Det verkar så märkvärdigt och stort men när det väl är över så är man ju ändå samma person.

Någon undrade vad jag önskade mig. Egentligen inget speciellt men efter lite funderande och koll med Lilla Frun om prisläge så kom jag fram till att en ny kamera skulle vara bra. Det blev en systemkamera - Nikon D60. Nu får jag försöka lära mig alla finesserna så jag kan ta lika fina bilder som min dotterdotter, Hon har sparat och önskat sig pengar till födelsedag och jul. Så på mellandagsrean köpte hon också en Nikon D60.

Något pensionärsliv har jag inte kännt på ännu med alla helgdagar och födelsedag och folk på besök. Dessutom råkade gammelvovven ut för något besynnerligt. I lördags kväll någon timme efter att vi varit ute på kvällsturen och han hade slumrat en stund så skulle han resa sig. Då hade han så ont så han skrek. Han kunde bara gå på tre ben - vänster bak höll han upplyft. Det var samma problem för honom på söndag morgon men efter att ha rört på sig en stund så kunde han stödja på benent igen. Vi ringde till Västra Djursjukhuset i Göteborg och fick komma dit på eftermiddagen. Det blev röntgen och övernattning för att träffa ortopeden dagen därpå. I går var vi och hälsade på honom och då var han väldigt moloken och åt dåligt så han fick stanna ytterligare en dag. I dag var han betydligt piggare och han åt när vi var med honom. Han fick följa med hem och svansen barta viftar. Tala om att ha haft hemlängtan.

På röntgen såg man en liten sammanväxning mellan sista ländkotan och korsbenet. Troligen har han härjat runt lite för mycket eller trampat fel när han var ute. Han går ju okopplad så man kan inte se vad han har för sig i mörkret. det kan ha orsakat smärtan i den här sammanväxningen. Nu ska magen igång med lite skonsamt foder under närmaste veckan och så ska vi ha smärtstillande i beredskap till honom. Han är tio och ett halvt år nu och vi får hoppas han hänger med ytterligare några år.  

Nytt oskrivet år

Alltid lika spännande att börja ett nytt år. Från och med årsskiftet är jag ju pensionär så det blir ju mycket som blir annorlunda framöver.

Nyårsfirandet blev lugnt och trevligt med vår son och hans familj (något utökad). Ett rejält fyrverkeri vid tolvlaget hade han ordnat till. Vackert men kortlivar. Gammelvovven Buster lyfte inte på huvudet utan sov lugnt vidare på kökssoffan medan lillpojken Zingo sprang runt lite ock skällde till då och då. Han undrade varför han inte fick komma ut och apportera när det small så spännande därute.

Nu får Lilla Frun och jag se fram mot trettondehelgen när vi har båda barnen med familjer här. Gubbens 65-årsdag ska ju firas.

RSS 2.0