Julen överstånden

Det blev en jul i lugnets tecken. Lilla Frun var så förkyld att vi stannade hemma i stället för att åka till sonen och hans familj, som vi brukar göra. Det blev julmat, Kalle Anka, julklappsutdelning och Karl-Bertil i stilla ro här hemma.

Inför Juldagen bestämde vi att inte åka till Julottan utan titta på TV i stället. Vi valde dessutom julottesändningen klockan 10, för att få en lugn morgon. När jag fram på middag skulle sätta på lite kaffe, var trycket i kranen väldigt dåligt så jag gick ner till hydroforrummet och kollade. Jovisst, nattens -18 grader hade satt sina spår. Pumpen hade frusit! Frostvakten hade inte räckt till så det blev ett fläktelement i stället - och varmluftspistol. Så småningom gick pumpen igång men den levererade inget vatten. Hmm... Kollade till och från under Annandagen men inget hände. Måndag morgon ringde jag rörläggaren. Han hade ont om folk men tipsade om att det kunde behövas fylla på vatten i pumphuset. Jag utrustade mig med vatten, skopa och tratt för att se om det kunde hjälpa. För säkerhets skull testade jag en gång till om pumpen gick - då fungerade den igen. Stort jubel och vi kunde använda vattenkranar och toaletter igen.

Under Juldagen och Annandagen blev det mycket snö att smälta - och snö har vi ju gott om...

Idag har vi andats ut och tagit det lugnt. Lilla Frun är fortfarande förkyld och har dessutom smittat mig. Får se hur illa det blir.

Juklappsbyte redan nu

I går, lördag, åkte Lilla Frun och jag till dottern i Hallstahammar. Med på färden var sonsonen, Niklas, som ville hälsa på och gratta småkusinerna. Ändamålet med resan var att byta julklappar, dvs vi lämnar från västkusten och får med oss från mälardalen, eftersom vi firar jul ett antal mil ifrån varandra. Denna resa har vi gjort i rätt många år och det brukar vara helgen före jul. De  sista åren har resan också inbegripit födelsekalas; först Christian, nu 6 år, efter ett par år tillkom Sara, nu 4 år, och i år kompletteras festandet med lilla Claras tillkomst.

Förutom kalasande blev det mycket gosande. Sara och Christian gosade med Schassen och Zingo och mormor och morfar gosade med Clara.

101219
Här gosar mormor.

101219
Och här gosar morfar.

101219
Idag fick vi gosa med snön, som föll igår och i natt, ca 30 cm. Här är Lilla frun i dust med en jättehög, som rasade ner från stalltaket vid senaste blidvädret. Den täckte stigen till gödselstacken. För att kunna städa i boxen och kärra ut måste det hackas och skyfflas. Ser ni energin i bilden?

Julbak igång

Idag blev det kolakakor, brysselkex och konjakskransar. Dessutom har jag gjort degen till klenäterna, som ska friteras i morgon. Och när oljan ändå är varm, blir det även struvor. Tidigare i veckan gjorde jag en fikonkaka och pepparkakorna är också klara. I morgon om en vecka är det julafton och jag känner mig härligt avstressad.

46 år

Idag firade Lilla Frun och jag vår 46-åriga bröllopsdag genom att äta julbord på Laxbutiken. Tänk vad mycket gott man kan göra med lax, som råvara. Vi åt och njöt av alla rätter, givetvis med ris á la Malta, som avslutning. Nu njuter vi av en gammal film och lite Chardonnay.

Förfärligt längesedan...

Jag tappade lusten att skriva och fota när all snön kom så tidigt. Men idag kom ett glädjebesked, som jag måste berätta om.

Min dotter skulle nedkomma med ett nytt litet barnbarn runt den 10:e december och jag hade lovat att åka upp och hjälpa till med barnvaktande av syskonen. I eftermiddag packade jag en övernattningsväska för att snabbt komma iväg när det var dags. En timma senare ringde min dotter och berättade allt redan var klart. Lilla Clara föddes i morse och både dotter och mor var redan hemma igen. Hon hade haft så bråttom att komma till världen så hon föddes  hemma i sovrummet med en stolt fader som barnmorska.

Så nu får jag packa upp min väska igen...

RSS 2.0