En tur i skogen

I går fick jag agera med limousinservice åt Lilla Frun, när hon och kompisar skulle på restaurang i Göteborg. Därför blev det inget skrivet på bloggen igår. Och det finns inte så mycket att skriva om idag heller. Ena bilen var inne på service idag i Stenungsund. Det tog två timmar så Lilla Frun och jag passade på att handla lite grand medan vi väntade.

Någon bild måste jag ju ha med. Det får bli lite från dagens hundpromenad.

090930
Lilla Frun och Buster på svampjakt. Det blev mest trattkantareller.

090930
Zingo är alltid på språng.

Höst

Såg en sådan fin ask idag. Den står alldeles gul mot den mörka barrskogen.


090928
Visst kan hösten visa ett fint ansikte.


Lilla Frun och jag tog en svamptur och hittade skapligt med kantareller. På hemvägen såg jag en tvättsvamp - trodde jag.

090928
Jag har inte tittat i någon svambok men har för mig att det finns något som heter blomkålssvamp. Kan det vara en sådan?

Projektet fortsätter

Det var ett tag sedan jag visade någon bild från bygget av sadelkammaren så idag var jag ute med kameran och dokumenterade.

090927
Dörren är på plats och utvändigt saknas bara lite lister. Innertaket är påbörjat och sedan ska det läggas ett klinkergolv. Återkommer när det finns mer att visa upp.

Äpple:
Lena och Skogsfrun - Det lutar nog åt Maglemer; frisk smak och bra hållbarhet.

Det blev några dagars uppehåll igen

Jag har varit en sväng till dottern i Hallstahammar. Kombinerade en transport av kökssoffa och barnbarnspassning. Var hemma redan igår eftermiddag men har inte kommit till skott med bloggen förrän nu.

Vid hundpromenaden idag tog vi med svampkorgen och gick en annan sträcka än den vi brukar gå. Men det blev ingen svamp alls. Vi får nog pröva lyckan på andra ställen. Det finns några outforskade kvar. Fast lite behållning blev det ändå - vi träffade på en huggorm. Blev lite förvånad att de fanns framme så sent på året men det är ju ganska hygglig temperatur. Den låg alldeles still med huvudet lite upplyft.

090926
Mitt på vägen låg den och vi undrade först om den levde.

090926
Efter en liten kick i baken visade den att den hade liv i sig. Den ringlad ihop sig och gick i försvars (anfalls-) ställning. Jag hörde tydligt hur den väste.

090926
Jag har ett bra zoomobjektiv så jag var inte så väldigt nära. Man får ju ha lite respekt för de här krabaterna. Det var ju tur att vi strax innan hade kopplat upp hundarna.

090926
Vi gick försiktigt förbi och den följde oss med blicken genom att vrida på huvudet.

När vi ca 45 minuter senare kom tillbaka hade den försvunnit. Det var den enda huggormen vi sett i år.

Senare i eftermiddag var det dags att klippa gräset. Med det här vädret var det säkert inte sista gången i år, som gräsklipparen var igång. Hann också med att fixa lite på sadelkammaren. Får försöka komma ihåg att ta med kameran ut i morgon så jag kan visa en bild på hur långt jag har kommit.

Äpplefrågan
Tack för tipsen om äpplesorter. Jag har varit in på Skogsfruns tipsade sida och Maglemer kan vara en möjlighet. Lena: Jo, kärnorna är bruna så de är allt mogna. Jag hittade en bild på Göteborgs Flickäpple och de är ju ganska lika - men jag vet inte riktigt...

Lilla Frun gjorde en paj med dessa äpplen idag. Jag säger bara: Mums! Det är viktigare att de smakar bra än att veta vad de heter. ;-)

Höstens vindar viner

I dag var det lite försmak av hösten med rejäl vind och småregnigt. Fast temperaturen var ganska behaglig.

När jag gick ut med hundarna i förmiddags och vädret var på det viset, bestämde jag mig för att gå en lite kortare runda. Trots att jag egentligen hade lovat att plocka av lite kantareller, som jag sett på den vanliga turen. Medan jag gick och försökte rättfärdiga en kortare promenad kom jag på att jag hade ju ändå inget med att plocka i. Då, av någon anledning, kände jag på bakfickan och där låg givetvis en plastpåse. Nåja, det fick ju bli den längre svängen då. När jag kom upp i skogen och hade släppt Zingo (Buster går alltid lös) och gick och filosoferade så brakade det plötsligt till en bit framför mig. När jag tittar upp, ser jag tre älgar kuta iväg - en ko med två kalvar. Zingo sätter efter men ger sig efter 20-30 meter och kommer tillbaka. Till och med gamle Buster får fart på påkarna några sekunder men inser snabbt sin oförmåga.

Slutsatsen blir ju att man inte ska försöka smita undan, då blir man utan både svamp och älgupplevelse. Det blev lagom med kantareller för Lilla Frun och mig till middagen. Tyvärr var inte kameran med men allt hände så snabbt så jag hade nog inte fått någon bild på älgarna ändå.

De starka vindarna blåser också i äppleträdet. Trädet är egentligen vildskott som vuxit upp under åren vi bott här. Vissa år har det blivit några små sura, gröna äpplen. Inte mycket att ha men det är vackert när det blommar. Men i år blev det plötsligt "riktiga" äpplen och ganska många dessutom. Smaken är inte riktigt min melodi men Lilla Frun tycker att de är OK. Till paj är de alldeles utmärkta. Jag misstänker att det är det gamla ursprungliga trädet, som slagit igenom och nu ger originalfrukt.

090922
Så här ser de ut. Finns det någon som kan ge ett tips på vad det kan vara för sort?

Väldigt vad dagarna går

Det har blivit några dagars bloggpaus igen. Dagarna går så fort och man hinner inte med allt man tänkt sig.

Lilla Frun är på fötter igen och har åkt till jobbet för första gången efter missödet. Hoppas dert går bra.

Det har inte blivit så mycket gjort med sadelkammaren de senaste dagarna beroende på "innetjänst" och firande av sonsonens 18-årsdag. Hans kusin kom ner från Hallstahammar och bodde över hos oss. Det blev dessutom en del transportarbete i samband med födelsedagsfirandet i Göteborg. Kalaset innebar förstås god mat och...

090921
...tårtor. Härliga Sachertårtor, bakade på Ester Mosessonsgymnasiet, där födelsedagsbarnet tillbringar sin skoltid.

090921
Han firades också med ballong. Fast det visste nog inte de i ballongen om. Det var i lördags och kvällen var stilla och fin och tydligen lämpad för varmluftsballonger. Vi såg ytterligare ett par uppe i luften, på vägen hem.

När jag så småningom kom hemåt i skymningen såg jag en älg, fjolårskalv, stå och mumsa äpplen från en vildapel. Jag backade med bilen för att få en bild men då vände han/hon ändan till och klev iväg. Men efter några hundra meter, när jag var precis nedanför huset slank något över vägen. Det var Mickel räv som kom på besök igen. Snabbt ner med bilrutan och fram med kameran. Jag hann att ta en bild innan han försvann men med blixt inifrån bilen och på det avståndet (10 meter) blev det inte bättre än så här:

090921
Jag skulle tro att det är samma räv, som hälsade på för ett litet tag sedan.

Så det kan bli

I går hade vi hovslagaren här för Blesi hade tappat en sko. När Lilla Frun skulle skynda sig ut fick hon väja för Buster och trampade fel med foten. Det gjorde ont och efter att ha "överlevt" natten blev det till att besöka vårdcentral och röntgen. Preliminärt besked visade inget brutet och efter hand börjar det kännas mindre ont, fast det behövs kryckor för förflyttning. Men Lilla Frun får hålla sig ifrån jobbet de närmaste nätterna.

Idag har det därför blivit mest inre tjänst för mig men jag har i alla fall fått upp sista väggbiten på sadelkammaren. Tyvärr ingen bild. Under eftermiddagen passade vi på att åka till vår vän - Keeshonduppfödaren - för att plocka plommon, dricka kaffe och tjôta bort en stund.

090916
En riktig ulltott.

090916
Lite grand kan man väl få tigga vid bordet?

090916
Visst är jag vacker?

Är det hösten som nalkas?

Visst börjar det kännas lite höstlikt trots soliga och ganska varma dagar? Man får passa på att njuta så länge det fina vädret varar. Jag passade på att ta några bilder på hösttecken runt huset.

090913
I lönnen börjar ett och annat löv att anta höstfärger.

090913
En och annan björk börjar bli kal.

090913
Rosen vid husväggen är ihärdig och sätter nya knoppar fast det lider mot höst. Det har hänt att jag har kunnat ta in en finrosenknopp till Lilla Fruns födelsedag i början på november. Vi får se hur det blir i år.

090913
Så här långt har jag hunnit med sadelkammaren. När Lilla Frun inspekterade upptäckte hon att jag missat att göra hål för ventilationen i den lilla väggen vid fönstret. Det är tur att skivorna sitter med skruv när man får en sådan bakläxa.

Tillbaka

Det gick bra med målningen uppe i Hallstahammar så jag var hemma igår kväll igen. Har tagit det rätt lugnt idag. Det blev en tur i skogen med hundar, Lilla Frun och en svampkorg. Vi fick gå hem när korgen blev rågad - fortfarande mycket kantareller. Dessutom har jag hunnit klippa gräset.

När jag skulle gå ut till matkällaren för ett par timmar sedan upptäckte jag att vi hade besök på gården - en räv! Den kom förbi mellan mig och bilarna, ett par meter framför mig. Sedan gjorde den en sväng runt bilarna och vänd upp emot skogen. Jag pratade med den och den stannade och tittade på mig ett par gånger innan den försvann. En riktigt grann och fullpälsad räv var det. Varför har man inte kameran med sig i alla lägen?

Bloggpaus

I morgon åker jag till dottern i Hallstahammar för att ge lite målningshjälp. Kan ta ett par dagar så det blir en paus i bloggandet.

Men idag var det ju en riktig sommardag. Vi hade en god vän på besök och kaffet efter maten och en god promenad intogs på altanen. Inget snickrande idag så det har känts som riktig semester. Bifogar en bild, som visar hur långt jag kommit med byggandet. Rom byggdes inte på en dag och sadelkammare byggs inte på en vecka (när jag håller i hammaren).

090909

Återkommer förhoppningsvis i helgen med nya rapporter från foten av Bredfjället.

Projektet börjar ta form

Lilla Frun vill ha en sadelkammare så att sadel, träns och andra hästtillbehör kan förvaras torrt och frostfritt. Virket är hemma och nu har själva bygget börjat. Den blir inte så stor, bara ca 1,5 x 2 m. Ett fönster begränsar bredden men med rätt inredning så ska vi nog få plats med det vi tänkt oss.


090906
Här har golvreglarna kommit på plats.

090906
Golvet är isolerat och fuktspärrat. Och golvspånplattorna är på plats.

090906
Här har de första väggreglarna kommit upp.

Fortsättning följer.

Äntligen en bild

Idag har det varit som igår med vädret. Först riktigt sommarväder med sol och värme. Under eftermiddagen mulnade det på och vid femtiden började det regna - och det håller på. Ja det är väl sommarväder med regn också. Vi behöver i alla fall inte frysa.

Innan regnet kom hann  jag med att få undan slyet som vi slog igår. Och dessutom klippa undan lite grenar på några buskformade ekar. När Lilla Frun inspekterade ekarna kom vi fram till att kapa alla småstammar utom en i respektive buske. Det får bli lite motorsågande när vädret tillåter utomhusjobb igen.

Projektet skulle ha startat idag hade jag tänkt men regnet tog lusten ifrån mig så det blev bara en bild på virket. Ska försöka komma igång på allvar i morgon.

090903
Här ligger virket: reglar och osb-skivor mm. Ska bli en dörr också men den får komma med vid nästa besök på Byggmax.

Och regnet det bara öser ner...

Tala om växlande väder. I middags var det solsken så vi kunde åka till ByggMax och köpa virke - nytt projekt på gång. Under eftermiddagen kunde både Lilla Frun och jag provköra den nya buskröjaren; alltså fortfarande gott väder. Nu har himlens portar öppnat sig och det bara forsar ner. Det nedklippta slyt får ligga till i morgon för nu har jag inte lust att gå ut.  ;-) 

Skulle egentligen varit ute och tagit någon bild på dagens virkesinköp men regnet satte stopp för det. Får väl återkomma med lite bilder allteftersom det nya projektet fortskrider. Det kommer att ske inomhus - i stallet - så då kommer inte vädret att hindra.

Undrar om jag törs lova bilder till imorgon... ;-)

Inga bilder idag heller

Och ändå har det varit fint väder. Riktigt svettigt i den höga luftfuktigheten. Men nu på kvällen låter det som om regnet har återkommit. Passade i alla fall att få klippt gräset när vädret var så bra. Lilla Frun och jag var en sväng till Torp och inhandlade en ny grästrimmer/slysåg. Så nu ska vi få bort lite av all oönskad växtlighet om vädret tillåter.

Jag har annars ägnat kvällen till att testa alla funktioner i min nya mobil. Jag kan i alla fall ringa på den nu...

RSS 2.0