Nytt stenknäcksrekord

Idag har jag tillbringat åtskilliga stunder vid köksfönstret och kollat fågelbordet. Till min glädje dök det upp några domherrar så jag får med dem i räkningen också.

Stenknäcken, som besökte oss för några dagar sedan, har varit ute och samlat in släkten. Idag kunde jag räkna ihop 14 stycken! I morgon ska jag fortsätta med fågelskådningen och försöka komma ihåg att sätta upp kameran innanför fönstret.

De som är svårast att räkna är talgoxar och blåmesar. Det är alltid ett helt gäng på plats men de sitter ju inte stilla så man hinner räkna. Men kul är det, med fågelräkningen.

I helgen räknar vi fåglar

Sveriges ornitologiska förening har inbjudit till fågelräkning denna helg. Gå in på deras webbplats och läs hur det går till. http://www.sofnet.org/  Så småningom kommer det fram statistik på hur mycket vinterfåglar vi har i Sverige. Riktigt kul och intressant.

Äntligen...

har Saab-affären kommit i hamn. Det känns så skönt att det blir en fortsatt framtid för mina gamla arbetskompisar uppe i Trollhättan.

Idag hade vi ett celebert besök vid fågelbordet.

100126


100126
En stenknäck var och hälsade på. Det fick bli ett par snabba bilder innan den försvann. Jag rörde mig kanske lite för oförsiktigt innanför köksfönstret. Men efter en timma var den tillbaka.

I morgon skrämmer SMHI med mera snö. Tänk om man kunde snabbspola sig sådär en månad framåt i tiden. Men det blir väl till att fatta snöskyffeln igen i morgon.

Tillbaka i vardagen

Nu är här tyst och stilla efter att barnbarnen har farit hem till sig. Jag tror de har haft en bra vecka hos mormor och morfar medan pappa och mamma tog en kryssning till Finland. Vilket resulterade i ask Fazers Gröna kulor till mig från dottern.

Lilla Frun har farit iväg till jobbet och nu ska bara pannan upp i temperatur så blir det sängdags för gubben.

Nåja, nu är väl årstiden uthärdlig

Snön ligger kvar men temperaturen är måttliga 4 minus. Helt OK för mig men jag ser ändå fram mot våren.

Yngsta barnbarnen, 3 resp 5 år, är hos oss nu under en vecka. Igår blev det pulkaåkning och lek i snön med den äldre. Idag har vi läst "Alfons Åberg" och sedan åkte vi till Hammarkulletorget i Göteborg och tittade på en staty av Alfons, som finns på biblioteket där. När storebror hörde att det var fredag idag så förklarade han att det brukar vankas fredagsgodis så det fick det bli.

Sänggåendet är helt problemfritt. Efter tandborstning läser morfar lite för de små och sedan säger storebror: "Nu kan du gå!". Och då gör jag det - sedan hörs det inte ett knäpp. Änglarna verkar somna omgående. Får se om det håller sig hela veckan.

Nya istiden fortsätter

Kanske inte lika kallt som de senaste dagarna. Men det bär mig emot att kalla det för mildare väder bara för att temperaturen orkar över -10.

Idag har i alla fall julgranen blivit avklädd - inpå bara stammen. När glitter, kulor och belysning är borta tar jag sekatören och klipper av alla grenar och stoppar dem i en påse. Då slipper man att få barr i hela huset. En långsam avveckling av julen har alltså börjat.

I går kväll när vi kom in i sovrummet hittade vi Zingo på ett nytt ställe.

100109

Barnbarnet (3-åringen) låg i denna, när Hallstahammargänget var nere över nyår. Sängen har fått stå kvar eftersom hon och hennes bror kommer ner på onsdag igen för att vara hos mormor och morfar en vecka. Andhämtningspaus för mor och far.  ;-)

På sparlåga

Nu får man ligga lågt - åtminstone med utejobb. Det blir hundrastning och hämta in hästen över natten. När det är under -15 är det bara för kallt! Fast igår grävde jag fram Lilla Fruns bil. Den hade stått så nära logen att när vi hade lite tö i mellandagarna  rasade en massa snö ner och begravde halva bilen. Ska köra fram den i morgon.

Dagen går annars åt till att hålla eld i vedspisen och lösa korsord. Genom att hålla vedspisen igång behöver vi bara elda i vedpannan en gång om dagen, trots kylan ute.

Inte riktigt rätt

Såg i tidningen idag att en av vargarna i Västra Götaland faktiskt sköts här på Bredfjället - mellan Ljungskile och Lilla Edet. Nu får vi väl se om det kan vandra in några ryska och finska vargar för att tillföra friska gener till vår stam.

Dagen har varit stillsam och inte så kall som tidigare. Men vi har ett par månader kvar tills vi kan räkna med riktig vårvärme. Får väl försöka stå ut. :-)

Jodå...

... jag finns kvar. ;-)

Jag har tagit en generalpaus över helgerna. PC:n har bara varit igång för koll av mail och betala räkningar. Jo, jag har varit inne på mina bloggvänners sidor och kikat lite då och då också.

Här vid foten av Bredfjället är vi rätt insnöade just nu - en halv meter snö och 10 - 15 minusgrader. Stiger temperaturen över 10, tror man att det blivit vår. Vart tog den globala uppvärmningen vägen? Den skulle behövas nu när det mer verkar som om en ny istid är på väg.

Julafton firade vi hos sonen med familj i Göteborg - på kvällen åkte Lilla Frun till jobbet. Och det fortsatte hon med resten av juldagarna. Till nyår kom dotter med familj ner till oss. Sonen med utökad familj kom också så vi blev 14 personer, som alla övernattade i vår lilla stuga. Men finns det hjärterum...

Idag åkte dottern hem igen och Lilla Frun och jag gör så lite som möjligt. Tyvärr har det inte blivit mycket bilder så jag får försöka komma igång med kameran igen - det är ju trots allt väldigt vackert ute.

Det verkar som de tre vargar, som jägarna fått tilldelade i Västra Götaland, har blivit skjutna i Dalsland. Det innebär att vi får ha kvar våra lurviga kompisar här på Bredfjället.

Ha det gott, alla bloggkompisar!

RSS 2.0